Knelpuntopleidingen in de kijker

Sommige opleidingen geven extra veel kansen op de arbeidsmarkt, omdat ze opleiden voor beroepen waar veel vacatures in zijn. Die opleidingen noemen we ‘knelpuntopleidingen’.

Waarom kiezen voor een knelpuntopleiding?

De keuze voor een opleiding is heel persoonlijk. Je kunt kiezen vanuit je interesses, omdat je goed bent in een bepaald vak, of omdat je denkt er een leuke baan mee te kunnen gaan doen.

Vaak is het een combinatie van verschillende factoren.

Sluit niet bij voorbaat een opleiding in een technische of zorg richting al uit. Die opleidingen zijn misschien wel veel interessanter dan je denkt!

Zorg en techniek

Moeilijk vervulbare vacatures zijn er in Nederland én Vlaanderen met name in de zorg en techniek sector. Werkgevers in die sectoren staan te springen om personeel. Je kunt later misschien ook wel als zelfstandige aan de slag in 1 van deze sectoren. Verdubbel je kansen op de arbeidsmarkt door een (vervolg) opleiding te kiezen in de zorg of techniek en bekijk de mogelijkheden aan beide zijden van de grens.

Denk bij de technische sector niet alleen aan klassieke functies als ingenieur of programmeur, maar ook aan technologische functies in de duurzame energie, voedselindustrie of bijvoorbeeld in de North Sea Port. Ook jobs rond apps en Artificial Intelligence zijn technisch.

Of zoek je een job waar je elke dag mensen kan helpen? Werken in zorg en welzijn staat in de eerste plaats garant voor voldoening. Je helpt mee het verschil maken. Als zorgprofessional ga je aan de slag in verschillende sectoren van revalidatie, gezinshulp, thuisverpleegkunde, ziekenhuizen tot kinderopvang. Je functie als zorgprofessional vul je anders in volgens je sector. Als verpleegkunde bij een woonzorgcentrum is je verantwoordelijkheid en jobinhoud anders dan bij een ziekenhuis.

De verschillende opleidingen die betrokken zijn bij het LES project leiden op voor functies in de techniek of in de zorg. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer opleidingen in die richtingen. Bekijk de mogelijkheden op o.a. onderwijskiezer.be, watwat.be/studiekeuzestudiekeuze123.nl of kiesmbo.nl.

Afbeelding
Knelpuntopleidingen in de kijker

Grenstech

Video Url