LES voor studenten

Ontdek heel wat praktische informatie om je skills en praktijkervaring uit te breiden, je blik op opleidingsmogelijkheden te verruimen en je jobkansen te vergroten in de zorg en techniek over de grenzen heen.
Studenten

Waarom?

Net over de grens een opleiding volgen, stagelopen of werken levert heel wat voordelen op namelijk:

  • Je bespaart op woon-werkverkeer. Werken in Sluis of in Stekene is soms dichterbij dan Kortrijk of Middelburg.
  • Je bouwt aan een internationale carrière zonder dat je moet verhuizen.
  • Je boost je CV. Je bewijst flexibel en zelfstandig te zijn. Je geeft blijk van een open mind en je bewijst dat je om kan met cultuurverschillen.
  • Je spijkert je skills en kennis bij.

Onbekend is onbemind. Laat je inspireren door de verhalen op deze site!

Hoezo verschillen?

Er zijn opleidingen in Zeeland waar je al vanaf dag 1 in het werkveld staat. Je mentoren komen dan op je werkplek één dag lesgeven over de onderwerpen die je in de afgelopen week tegen kwam. Dit kan via de praktijkroute-opleidingen. Je kan er ook beroepsonderwijs (MBO) volgen via de BBL opleiding (beroeps begeleidende leerweg). Als student leer je door zelf te doen en te ervaren. Je gaat vooral werken en één of twee dagen naar school.

In Vlaanderen kan je via duaal leren en Leren en Werken ook al op de werkvloer aan de slag. Afhankelijk van je opleidingstraject kies je voor meer of minder theorie en meer of minder praktijkkennis. Hier vind je meer info over werkplekleren. Zoek je een opleiding? We maken met het LES project een kaart waar we de verschillende opleidingen in beeld brengen. Bekijk geregeld onze site voor updates!

Als je eenmaal aan de slag gaat of stageloopt bij een werkgever merk je meteen ook cultuurverschillen. In Nederland zijn werkgevers en collega’s open en direct. Zo bespreek je als verpleegkundige nieuwe ideeën met de arts zonder problemen. In Vlaanderen is de werkcultuur meer hiërarchisch opgevat. Maar lunchen met collega’s of na het werk samen iets gaan drinken maakt dan weer deel uit van de typische Belgische cultuur.

Hoe doe ik mee?

Woon je in de grensstreek ? Wil je weten hoe jij je kansen kan verdubbelen op de arbeidsmarkt ? Informeer je dan op deze site over scholen en werkgevers in Zeeland en Vlaanderen, neem contact op met ons of stap in een project via het LES Fonds.

Disclaimer

Werken en studeren over de grens is uiteraard een avontuur, maar vast en zeker het overwegen waard ! Er is veel informatie beschikbaar als je vragen hebt over de praktische kant van studeren of werken over de grens. Opleidingsniveaus en inhoud van een opleiding zijn niet altijd hetzelfde als die van net over de grens. Ga naar www.grensinfopunt.eu en vind een grensinfopunt bij jou in de buurt om je goed te informeren. Daar kan je kostenloos antwoord krijgen op al je vragen. Doen! Verdubbel je kansen!