Samenwerking en innovatie de oplossing voor het arbeidsmarkttekort? De case van Arend Roos, ondernemer in de IT en zorg.

Portretfoto van Arend Roos

Een tekort aan personeel op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat bedrijven en instellingen steeds lastiger vacatures ingevuld krijgen. Er is geen quick fix voor, maar er zijn wel degelijk initiatieven die een deeloplossing bieden. Nieuwe technologie kan een deel van de oplossing zijn. Maar hoe pak je dat aan? En hoe kunnen organisaties en ondernemers elkaar versterken in het zoeken naar duurzame en innovatieve oplossingen? Arend Roos van ROOS Health BV uit Zeeland en Jeroen Adam van Mowi, seafood bedrijf in West-Vlaanderen vertellen over hun ervaringen met de krappe arbeidsmarkt.

“Het probleem los je niet alleen op met méér mensen, maar ook met slimmere oplossingen en het behoud van mensen” – Arend Roos

Arend Roos is ondernemer en eigenaar van ROOS health BV. Een bedrijf dat onderneemt op het snijvlak van IT en zorg. Met zijn onderneming wil hij impact maken in de gezondheidstransitie waarin we ons bevinden. Arend: “Wij ondernemen in de IT en zorg, verbinden organisaties en creëren oplossingen om (zorg)vraagstukken op te lossen. De prognoses voor het tekort aan zorgpersoneel zijn zorgwekkend. De zorg in Nederland is te complex om te zeggen: de hele oplossing zit in technologie. Maar het kan zeker bijdragen.”

Afbeelding
Portretfoto van Arend Roos

Er zijn heel wat mogelijkheden, maar je moet ze wel samen bedenken en ontwikkelen

“Denk aan e-health platformen die door de corona pandemie een vlucht namen en nu zorgverleners veel werk uit handen nemen door vitale waarden van patiënten op afstand te monitoren,” licht Arend toe. “Of het gebruik van sensoren in de woning om leefpatronen te meten. Deze IT oplossingen zorgen voor het efficiënter en effectiever inzetten van personeel. Maar ik denk dat de zorg ook moet kijken naar het behoud van mensen. Zo maakte een zorgorganisatie onlangs bekend dat zij elke medewerker een schaal hoger gingen betalen. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar door duidelijke keuzes te maken, houden zij waardevol personeel binnen. Hierin zullen veel meer partijen moeten volgen, anders halen ze alleen personeel bij elkaar weg.”

“Maar de echt grote omslag moet nog komen, vertelt Arend. “De prognoses, die wijzen op een tekort aan arbeidskrachten, gaan uit van de aanname dat we blijven doen wat we deden. Namelijk repareren wat stuk is. En daar heb je steeds meer mensen voor nodig. Ik denk dat veel winst te behalen is door de omslag te maken naar een zorgstelsel dat zich richt op gezondheid in plaats van zorg. Verzekeraars en andere financiers zijn vaak nog terughoudend om in preventie te investeren. Men heeft meer bewijs nodig. Daarom zijn data zo belangrijk. Je kunt dan de preventieve interventies veel beter richten.

Wij leveren bijvoorbeeld een oplossing om ouderen fysiek te trainen. Verzorgenden in de thuiszorg maken zo cliënten weer sterker en zelfredzamer. Je ziet dat deze manier van werken leidt tot een lagere zorgvraag. De volgende stap is dat we door het gebruiken van de onderliggende data deze oplossing nog vroeger kunnen aanbieden aan ouderen, voor wie dit zinvol is. Met als resultaat minder ziekenhuisopnames.

Ontdek het met elkaar
Maar ook voor andere vakgebieden biedt dit veel kansen. Ik denk dat de kracht zit in het met elkaar samenwerken en nadenken over innovatieve manieren om efficiënter en effectiever te werken. Ik zoek bijvoorbeeld zelf ook vaak een samenwerking met het onderwijs op. Ook daar zit veel kennis en kunde. Of met bedrijven in het buitenland. Door dwarsverbanden te leggen tussen diverse sectoren en samen oplossingen te bedenken kom je echt verder. Technologie kan hierin een oplossing zijn, maar er is zoveel meer mogelijk. Ontdek het met elkaar.”

 

Lijkt het je net als Arend waardevol om samen met anderen te komen tot duurzame oplossingen voor de krappe arbeidsmarkt? Schrijf je dan in voor één of meerdere van de LE(t)’S Do It workshops  en kom mee brainstormen over duurzame oplossingen.

Lees hier verder over de ervaringen van seafood bedrijf Mowi

Een quick fix voor je personeelstekort is er niet. LE(t)’S Do It staat voor samen bouwen aan duurzame oplossingen. In 3 online workshops (op 10, 11 en 15 maart) worden telkens 2 voorbeelden van innovatieve oplossingen voor de krapte op de arbeidsmarkt toegelicht door de initiatiefnemers uit het werkveld. De voorbeelden komen uit verschillende sectoren, en uit zowel Zeeland als Vlaanderen. Ze bieden aanleiding om samen out of the box na te denken over potentiële oplossingen. Kom tijdens de online sessies in een kleine groep brainstormen over oplossingen die we samen in gang kunnen zetten.

Meer weten en/of aanmelden