Samenwerking en innovatie als oplossing voor het arbeidsmarkttekort? De case van seafood bedrijf Mowi.

Een tekort aan personeel op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat bedrijven en instellingen steeds lastiger vacatures ingevuld krijgen. Er is geen quick fix voor, maar er zijn wel degelijk initiatieven die een deeloplossing bieden. Nieuwe technologie kan een deel van de oplossing zijn. Maar hoe pak je dat aan? En hoe kunnen organisaties en ondernemers elkaar versterken in het zoeken naar duurzame en innovatieve oplossingen? Arend Roos van ROOS Health BV uit Zeeland en Jeroen Adam van Mowi, seafood bedrijf in West-Vlaanderen vertellen over hun ervaringen met de krappe arbeidsmarkt.
Mowi, een Noorse internationale zalmproducent met verwerkingsbedrijven in onder andere Brugge en Oostende weet maar al te goed dat de arbeidsmarkt steeds krapper wordt. Jeroen Adam, OPEX manager bij Mowi vertelt hoe zij dit probleem te lijf gingen. Jeroen: “In 2018 integreerden we de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties in onze strategie. Onder andere in ons werkgeverschap. Onze inwerkprocedure kostte veel tijd en was niet altijd even effectief voor onze voornamelijk allochtone uitzendkrachten. Daarnaast wilden we een meer duurzame relatie aangaan met deze medewerkers. Want we vissen toch met veel productiebedrijven in dezelfde vijver als het om medewerkers gaat.”
Foto rechts: Jeroen Adam (links) met Verenigde Naties-gezant (rechts).


Digitale tool voor onboarding nieuwe medewerkers
Mowi ging op zoek naar een innovatieve en duurzame oplossing. Met een Europese subsidie en partners SBM en IT bedrijf Play It First ontwikkelden zij een digitale tool om nieuwe uitzendkrachten effectiever en efficiënter voor te bereiden op het werken bij Mowi. Ze ontwikkelden een game based learning tool, een onboardingsmodule, met een virtuele tour door het bedrijf en daarin allerlei opdrachten en een eindtoets. SBM nam het didactische deel voor hun rekening, Play It First het ontwikkelen van de tool en Mowi was de proeftuin. “Het was een hele uitdaging, vooral voor Play It First om al onze wensen erin te verwerken en te zorgen dat wij de tool uiteindelijk in eigen beheer konden nemen, maar het is gelukt en wij zijn er erg tevreden over. Het was de investering echt waard.”
Foto links: verschillende betrokken partners van Mowi, SBM en Play It First
“Inmiddels is het volgen van de onboardingsmodule een verplicht onderdeel voor nieuwe medewerkers”, vertelt Jeroen. “Dit kan iemand thuis of bij Mowi doen. De tool bevat inmiddels zes talen en werkt door middel van extended reality. Je loopt dus echt door ons bedrijf. Waar het ons voorheen 2 à 3 uur kostte om alleen al de procedures uit te leggen, loopt men nu in twee modules in ongeveer een half uurtje digitaal door de hele site. De informatie blijft veel beter hangen en er is al veel herkenbaarheid als ze starten. En het is een ideale tool als er medewerkers van sites uit het buitenland tijdelijk hier komen werken. We gebruiken daarnaast ook een feedbacktool om medewerkers in de eerste periode beter te begeleiden en ze zo langer aan ons te binden.”
“Visueel leren is veel effectiever dan klassikaal en het kan altijd en overal” – Jeroen Adam
Denk buiten je eigen kaders
Jeroen raadt bedrijven die met dezelfde problematiek te maken hebben aan buiten de kaders te denken. “Visueel leren is veel effectiever dan klassikaal en het kan altijd en overal. We hebben ook contact met maatwerkbedrijven voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door deze visuele tool zal het voor hen ook makkelijker worden om de afspraken in ons bedrijf te leren kennen als ze bij ons een opdracht komen uitvoeren. En voor sommigen kan dit de weg terug naar de reguliere arbeidsmarkt vergemakkelijken.
We werken nu ook met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door deze visuele tool is het voor hen ook mogelijk om (in beperkte mate) bij ons aan de slag te gaan. En voor sommigen is dit de weg terug naar de arbeidsmarkt. Het is mooi om ook op deze manier onze maatschappelijke bijdrage te leveren.”
Inmiddels wordt de tool ook al in een aantal andere Mowi-vestigingen binnen Europa uitgerold. De tool wordt doorontwikkeld en zal ook ingezet worden voor trainingen.
Lijkt het je net als Mowi waardevol om samen met anderen te komen tot duurzame oplossingen voor de krappe arbeidsmarkt? Schrijf je dan in voor één of meerdere van de LE(t)’S Do It workshops en kom mee brainstormen over duurzame oplossingen.
Lees hier verder over de ervaringen van ondernemer Arend Roos.
Een quick fix voor je personeelstekort is er niet. LE(t)’S Do It staat voor samen bouwen aan duurzame oplossingen. In 3 online workshops (op 10, 11 en 15 maart) worden telkens 2 voorbeelden van innovatieve oplossingen voor de krapte op de arbeidsmarkt toegelicht door de initiatiefnemers uit het werkveld. De voorbeelden komen uit verschillende sectoren, en uit zowel Zeeland als Vlaanderen. Ze bieden aanleiding om samen out of the box na te denken over potentiële oplossingen. Kom tijdens de online sessies in een kleine groep brainstormen over oplossingen die we samen in gang kunnen zetten.