LE(t)’S Do It: samen werken aan oplossingen voor de krappe arbeidsmarkt

Het lerend netwerk van LES stelt voor: LE(t)'S Do It.

Zit je met je handen in het haar omdat je de juiste werknemers niet kan vinden? Een tekort aan personeel? Heb je ook genoeg van alleen praten en klagen over de problemen op de arbeidsmarkt? Wil je samen met anderen aan de slag om tot duurzame oplossingen te komen?

We organiseerden 3 online workshops (op 10, 11 en 15 maart) waarin telkens 2 voorbeelden van innovatieve oplossingen voor de krapte op de arbeidsmarkt toegelicht werden door de initiatiefnemers uit het werkveld. Deze voorbeelden komen uit verschillende sectoren, en uit zowel Zeeland als Vlaanderen. Ze boden aanleiding om samen out of the box na te denken over potentiële oplossingen.

Een moeiteloze quick fix voor je personeelstekort is er niet. LE(t)’S Do It staat voor samen bouwen aan duurzame oplossingen. 

Op donderdag 19 mei volgt er van 9:30 tot 13:30 een fysieke vervolgbijeenkomst, om verdere stappen te zetten. We bouwen een netwerk op van mensen die met elkaar de schouders willen zetten onder het realiseren van nieuwe oplossingen.

Het programma, de PDFs van de presentaties en de opnames van de presentaties vindt je hieronder terug.

Bekijk hier de uitkomsten van de online workshops.

Jurgen Carlier van Korazon Bij KMO (in Nederland: MKB) Korazon zet men bewust in op een positieve bedrijfscultuur voor personeelsbehoud. Welke filosofie zit hier achter én hoe vertaal je zo’n filosofie naar de praktijk?

Video Url

Ronald de Back van het Expat Center Zeeland en Caroline Filius van Tragel Bij Tragel ervaarden ze, zoals in de hele zorgsector, een groot personeelstekort. De oplossing zochten ze – onder andere - in het buitenland. Maar hoe laat je deze nieuwe medewerkers zich thuis voelen en behoud je ze?

Video Url

Martijn Videler van VVA Projectmanagementbureau VVA-informatisering werkte een innovatieve oplossing uit rond de beheer-vraag van een aantal Zeeuwse woningcorporaties. En die oplossing biedt gelijk ook een rekruteringskanaal. Meer horen over deze win-win-win?

Video volgt spoedig!

 

Thijs Vanhoutte van Novulo Buildings Novulo Buildings staat voor een compleet nieuwe manier van bouwen: modulair, duurzaam, innovatief en zonder zorgen. In de bouw spreekt men vaak over het tekort aan vakmensen. Maar ook daar heeft Novulo een compleet innovatieve visie op.

Video Url

Anne Coetsier (HR-manager) van Zorg-Saam zkj en Michiel Coupé (projectleider content) van Linguineo In de woonzorgcentra van Zorg-Saam werken ook anderstalige zorgmedewerkers, zowel in de zorg als ondersteunende diensten. De Linguineo Pro app biedt hen de kans om hun Nederlands te verbeteren, aangepast op hun werkcontext.

Video Url

Jan Baaijens van Paree en Roger van Beveren van VVEI: Personeel in de Elektro-industrie en Telecom is al tijden schaars. Naast het blijven werken aan een duurzame relatie met het onderwijs zet Paree zich in voor een oplossing via samenwerking met andere bedrijven in de sector.

Video Url

Presentaties van de LE(t)S Do It workshops

Presentatie Korazon (10 maart).pdf
pdf | 1 MB
Downloaden
Presentatie Tragel & Expat Center Zeeland (10 maart).pdf
pdf | 1 MB
Downloaden
Presentatie VVA (11 maart).pdf
pdf | 201 kB
Downloaden
Presentatie Zorg-Saam & Linguineo (15 maart).pdf
pdf | 1 MB
Downloaden
Presentatie Vrienden Van Elektro- en Installatietechniek en Paree (15 maart).pdf
pdf | 4 MB
Downloaden

Inspiratie

Meer mogelijke oplossingen om personeelstekort tegen te gaan?

Raadpleeg dan zeker het inspirerende rapport van het UWV: 

27 oplossingen voor personeelstekorten