Inspiratiereis naar Dordrecht en Rotterdam

Deelnemers buiten bij de RDM gebouwen

Vanuit de proeftuin in de techniek niveau 5 planden we, sinds vorig jaar al, een inspiratiereis naar Dordrecht en Rotterdam. Bij de Dordrecht Academy en de Rotterdam Academy werken studenten van EQF niveau 4 en 5 samen aan projecten. Ze leren van elkaar tijdens échte opdrachten van Dordtse en Rotterdamse bedrijven.

We hadden onze plannen een tijd on hold staan, maar op 7 oktober 2021 was het eindelijk zo ver! Met een heel aantal partners (UNIZO Oost-Vlaanderen, TUA West, Odisee, HoGent, Syntra West, Syntra Midden-Vlaanderen, Huis van het Leren én Scalda uit Zeeland) uit het werkpakket van Proeftuinen in de techniek stapten we op de bus en zijn we gaan zien en luisteren bij onze Noorderburen.

We bezochten allereerst de Duurzaamheidsfabriek te Dordrecht. We werden welkom geheten door onze gastvrouw van de dag Chantal van der Putten, Onderwijsmanager van technische opleidingen bij de Rotterdam Academy. Van Sjaco Kaan (voormalig onderwijsmanager aan de Rotterdam Academy en nu betrokken bij de Associate Degrees in Dordrecht) kregen we een interessante toelichting over de reële uitdagingen in het werkveld van de regio Drechtsteden, bijvoorbeeld rond duurzame energie en watermanagement. Suzanne Koster (onderwijskundig adviseur Hogeschool Rotterdam) vertelde onder andere over CHAIN5, het Europees netwerk voor iedereen die betroken is bij opleidingen op EQF niveau 5. We sloten dit onderdeel af met een rondleiding door het inspirerende gebouw van de Duurzaamheidsfabriek. Het gebouw is zelf namelijk ook een echt leerobject. De toegepaste technieken en installaties kunnen door de studenten als praktijkvoorbeelden gebruikt worden. Zo is bijvoorbeeld de warmte- en koudeopslaginstallatie ingezet als leerwerkruimte. We zagen ook 3D-printers, het flowcenter en lasrobots.

Afbeelding
Deelnemers luisteren naar presentatie

We vervolgden de inspiratiereis naar hartje Rotterdam. Bij de Rotterdam Academy werden we verwelkomd door directeur Bert Reul. Na de lunch vertelde hij over de oprichting en uitbouw van de Rotterdam Academy. We kregen ruime gelegenheid tot vragen en zo bespraken we onder andere de samenwerking met opleidingen op niveau 4 en de uitdagingen van parttime studenten. Het was een mooi vergelijkend inkijkje voor de hogescholen uit Vlaanderen die nog veel recenter dan in Nederland bezig zijn met de opleidingen op EQF niveau 5. Er werden interessante connecties gelegd en er zijn plannen ontstaan voor vervolgbezoeken.

Afbeelding
Deelnemers luisteren naar spreker

Onze laatste halte  was de RDM. Op een prachtige locatie aan het water ligt deze bijzondere campus waar technische opleidingen op verschillende niveaus (EQF 3-6) onder één dak samenzitten. Op RDM werken studenten, docenten en onderzoekers vanuit het onderwijs samen met ondernemers aan technische innovaties voor de haven én de stad. Hiervoor is een leerwerkomgeving ingericht die is voorzien van allerlei faciliteiten. We kregen wederom een indrukwekkende rondleiding langs de verschillende ruimtes. We zagen onder andere een prototype voor een kleinschalige windturbine, verschillende robots, IoT-toepassingen, bevestigingstechnologie en de werkruimte van een innovatief architectonisch ontwerpbureau. Zeer inspirerend!

Afbeelding
Bezoekers in de RDM

De dag eindige met een zeer gezellige borrel op het terras, waar onder het genot van een aantal bitterballen concrete plannen zijn gesmeed voor een tegenbezoek van de partners uit Nederland aan Vlaanderen in maart 2022.  

Afbeelding
Deelnemers op terras